Maiju Lassila

Tohmajärven ylpeys – Maiju Lassila

(28.11.1886 – 21.5.1918)

Maiju Lassila –kirjailijanimellä Suomen kansalliskirjailijoiden joukkoon luettava Algot Untola (ent. Tietäväinen) on Tohmajärven kultturiperimässä keskeinen henkilö.

Lapsuuden aika Tohmajärven Peijonniemessä ja nuoruuden vuodet Kemiessä kummisetä Simo Talluksen renkinä ovat mitä ilmeisimmin jättäneet vahvan tunnejäljen paikkoineen ja ihmisineen tulevaan kirjailijaan – niin elävänä tohmajärveläinen kansanluonne ja paikat elävät mm. hänen Tulitikkuja lainaamassa ja Rakkautta –teoksissaan.

Untolan elämää tutkineet ovat todenneet, että lapsuuden aika vanhempien toisistaan poikkeavine uskonnollisine näkemyksineen ja varsinkin renkiaikana koettu ihmisten luokkajako ovat herättäneet Untolassa jo varhain yhteiskuntakriittisen ja tasa-arvoisuuteen tähtäävään aatteen, joka näkyi erityisesti hänen lehtimiestyössään.

Maiju Lassilan patsas

Maiju Lassilan patsas (Erkki Eronen, 1962)

Maiju Lassilan kulttuurireitti (toteutus Elämään heränneet runoilijat ry)

Algot Untolan asuinpaikat ja elämänvaiheet

Elävä arkisto: ”Mikä oli miehiään Maiju Lassila?” Kuuntele

Kirjallinen tuotanto

Tohmajärven paikkoja Tulitikkuja lainaamassa –teoksessa

Maiju Lassila Tohmajärven nimistössä

Heinäkuussa sunnuntaisin klo 13-16 sekä tapahtumapäivinä to 2.7., pe 10.7., ke 15.7. ja ke 22.7. klo 13-18.

Elokuun aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.

Saarion voimalaitosmuseo, aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.