headerkuva

Ajankohtaista

Kesä 2024

Avaa Tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt (2024 museoalue Tohmajärvi)

Potsiviikko

Avaa tapahtumakalenteri 2024 (Pohjois.Karjala)

Karjala ympäri Suomen 2024

Tohmajärvi-Seuran Facebook -sivu

Takaisin etusivulle

Tohmajärvi-Seuran sääntömääräinen kevätkokous on ke 24.4.2024 klo 18 kunnanvirastolla.
Samassa paikassa klo 17.30 alkaen on syyskokouksen jatkokokous asioina johtokunnan täydentäminen ja talousarvion tarkistus. Kahvitarjoilu kokousten välillä. Tervetuloa! Johtokunta

 

Tohmajärvi-Seuran sääntömääräinen syyskokous on ke 29.11.2023 klo 18 kunnanvirastolla, os. Järnefeltintie 1. Asialistalla toimintasuunnitelma, talousarvio ja henkilövalinnat.
Kahvitarjoilu klo 17.45 alkaen.
Tervetuloa jäsenet ja seuran toiminnasta kiinnostuneet!
Johtokunta

 

——————————-

Tohmajärvi-Seuran kevätkokous on ke 26.4.2023 klo 18 kunnanvirastolla. Käydään läpi viime vuoden toimintaa ja valitaan vielä yksi jäsen johtokuntaan. Tervetuloa! Johtokunta

Tohmajärvi-Seuran syyskokous on ti 13.12.2022 klo 18 Tohmajärven kunnanvirastolla, os. Järnefeltintie 1. Sääntömääräisten asioiden käsittely (henkilövalinnat, toimintasuunnitelma ja talousarvio). Glögitarjoilu klo 17.45 alkaen.

Tervetuloa! Johtokunta

Kesä 2022Tohmajärvi-Seuran vuosikokous on to 21.4.2022 klo 18 Tohmajärven kunnanvirastolla, os. Järnefeltintie 1. Sääntömääräisten asioiden käsittely (toimintakertomus ja tilinpäätös). Kahvitarjoilu klo 17.50 alkaen.

Tervetuloa! Johtokunta

Uutta Tohmajärven ja Värtsilän historia -kirjaa saa myös postitse

Jaana Juvosen kirjoittamaa Tohmajärven ja Värtsilän 1868-2018 -historiakirjaa on saatavissa Tohmajärvi-Seuran kautta. Kirja on jatkoa Vanhan Tohmajärven historia -kirjalle. Kirjan hinta on 40 €, postin kautta toimitettuna 50 €. Tilaukset suoraan sihteeri Liisa Laasoselle, liisa.laasonen@gmail.com, 0400 626 875. Jos puhelin ei vastaa, jätä viesti.

Ps. Jos haluat myös Vanhan Tohmajärven historia -kirjan, sen hinta on 5 € uuden historiakirjan oston yhteydessä. Toimituskuluhin tulee vitonen lisää. Eli vanha ja uusi haettuna 45 € ja postitettuna 60 €. Erikseen ostettuna sen hinta on 10 € ja postin kautta toimitettuna 20 €.

Tohmajärvi-Seuran syyskokous on to 16.12.2021 klo 18 alkaen Tohmajärven kunnanvirastolla, os. Järnefeltintie 1.

Esillä sääntömääräiset asiat, kuten toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen sekä johtokunnan täydentäminen.

Tervetuloa! Johtokunta

Kevätkokous 29.4.2021 klo 18

Kokousasioina viime vuoden toiminta ja tilit. Tervetuloa kunnavirastolle kokoustamaan!

Hallitus

Uutta Tohmajärven ja Värtsilän historia -kirjaa saa myös postitse

Joko olet hankkinut uuden historiakirjan? Jaana Juvosen kirjoittamaa Tohmajärven ja Värtsilän historia -kirjaa on saatavilla Tohmajärvi-Seuran kautta. Kirja on jatkoa Vanhan Tohmajärven historia -kirjalle. Kirjan hinta on 40 euroa. Voimme toimittaa kirjan myös postitse, jolloin hintaan lisätään posti- ja lähetyskuluja 10 euroa. 
Tilaukset sihteeri Liisa Laasoselle, liisa.laasonen(at)gmail.com tai
050 363 6154/Tohmajärvi-Seura tai 0400 626 875/Liisa.
Jos puhelin ei vastaa kohtuuyrittämisellä, laita tekstiviesti, niin asia hoituu.
Ps. Jos alkuosa on vielä lukematta, ei hätää, sillä sen saa vitosella uuden historiakirjan oston yhteydessä. Erikseen otettuna hinta on kympin.

Potsiviikko 22.6.-28.6.2020

Katso esitteet
Tapahtumia Tohmajärvellä

Talviajan toiminnasta tiedotetaan pääasiassa seuran Facebook -sivuilla:

Ryhmät voivat vierailla talviaikanakin museoissa:

Katso yhteystiedot

Palaa etusivulle…

Huom. Osa museorakennuksista on suljettu kesällä 2020 pitäjänmuseon katto- ja oviremontin vuoksi. Renkituvan kahvio palvelee vain tapahtumien aikana. Renkituvassa ei myöskään ole tänä kesänä Katri Helena -näyttelyä.

Huom. 2.10.2019; Keskustelutilaisuus Tohmajärven kulttuuriympäristöistä

Pohjois-Karjalan ELY-keskus järjestää keskiviikkona 2.10. keskustelutilaisuuden Tohmajärven kulttuuriympäristöasioista. Näitä ovat muun muassa paikkakunnan rakennusperintöön ja arkeologiseen kulttuuriperintöön liittyvät seikat. Museovirastosta alustajina toimivat intendentit Marja-Leena Ikkala ja Päivi Kankkunen. Lisäksi tilaisuudessa on esimerkkialustus tohmajärveläisestä yksityisomistuksessa olevasta rakennusperintökohteesta.

Tilaisuus järjestetään Tohmajärven kunnanviraston valtuustosalissa (Järnefeltintie 1) ja se alkaa kello 18.

 

Hämärätori pe 27.9. 2019 klo 17-20

Koko perheen ohjelmallinen iltatoritapahtuma Nymanin museoalueella (Kirkkotie 14).  Nymanin talon kantelemusiikkituokiot ja luontoaiheiset esittelykierrokset ovat alustavan aikataulun mukaan klo 17.30, 18.15 ja 19.00. Renkituvalla on kahvio sekä myynnissä paikallisia kirjoja, kortteja ja Tohmajärvi-viiriä. Kirpparikin on. Tervetuloa!

Rakennusten korjaustalkoot jatkuvat

Lassilan aitan pärekatto on muutamaa lautaa vaille valmis. Seuraavaksi käydään pitäjänmuseon hirsiseinien punamultamaalaukseen. Kiinnostuneet talkoolaiset, seuratkaa seuran facebook-sivuja tai ilmoitelkaa tekstarilla kiinnostuksestanne p. 0400 626 875, niin ilmoittelemme talkooajoista, jotka riippuvat pitkälti säistä.

Kuvataiteen päivä 10.7.2019 klo 13-16

Tule tapaamaan Nymanin museoalueelle kuvataitelija Kimmo Ylöstä Turunmaan saaristosta! Ja nikkaroimaan yhdessä roskaajia toruvaa vesiratasta!

Puuhastelua lapsille keskiviikkoisin klo 13-15

Joka keskiviikko ohjattua toimintaa eri teemalla:
3.7. Tarinapaja, 10.7. Perinnepelejä, 17.7. Pelipaja, 24.7. Askartelua, 31.7. Luovaa itseilmaisua ja 7.8. Hiilillä piirtelyä. Paikkana on Nymanin aitan lasten aitta (Kirkkotie 14).

Muutos aukioloaikoihin

Renkituvan kahvio ja museot ovat suljetut sairaustapauksen vuoksi. Avaamme jälleen ti 25.6. klo 12.  Hyvää juhannusta!

Talkoita tarjolla

Tohmajärvi-Seuralla on työteliäs kesä.  Tehdään Maiju Lassilan aittaan uutta pärekattoa, korjataan pitänmuseon lautakattoa ja maalataan punamullalla sen hirsiseinät… Tekeviä käsiä kaivataan lisää. Pärekaton tekoa pääset kokeilemaan pe 14. ja la 15.6. klo 8 alkaen. Pärekattotalkoita jatketaan ma-aamusta 17.6. alkaen niin kauan kuin katto on valmis. Toki säät huomioon ottaen.  Kannattaa seurata seuran facebook-sivuja. Evästystä varten olisi kiva, jos ilmoittaiset tekstarilla etukäteen tulostasi, p. 0400 626 875.

Kevätkokous 8.4.2019 klo 19

Kokousasioina viime vuoden toiminta ja tilit. Tervetuloa kunnavirastolle kokoustamaan!

Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Joulua odotellessa voimme avata Kulttuuriympäristöjoulukalenterin luukkuja ja katsoa millaisia kulttuuriympäristötekoja eri puolilla Suomea on tehty. Pitäisi siellä jonain päivänä olla Tohmajärveltäkin jotain…

Syyskokous 13.12. klo 18

Syyskokouksessa asioina ovat sääntömääräiset asiat eli ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä henkilövalinnat. Paikkana on kunnanvirasto, os. Järnefeltintie 1. Tervetuloa jäsenet ja jäsenyydestä kiinnostuneet!

– Syyskokousväki valitsi Anne Hirvosen jatkamaan puheenjohtajan tehtävässä. Erovuoroisten johtokunnan jäsenten Pirkko Kakkosen ja Vilho Mikkosen tilalle valittiin Heikki Pirhonen ja Irinja Silvennoinen.

Maiju Lassilan 150-vuotisjuhla 3.12. klo 14

Juhlassa julkistetetaan Elämään heränneet runoilijat ry:n moniaistinen Maiju Lassila-runoteos ja kuullaan  Lassilatutkija Marko Hautalan esitelmä. Väliajan kahvien jälkeen vuorossa on musiikkiopiston konsertti. Juhla on Tietäväisen koulun juhlasalissa, os. Asemantie 35. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Hämärätori 28.9.2018 klo 17-20

Koko perheen ohjelmallinen iltatoritapahtuma Nymanin museoalueella (Kirkkotie 14).  Musiikkia, Alli-peikon aarteen etsintä, hämäräpolku (omat taskulamput mukaan), tulishow, kahvio, jossa tarjolla erilaisia omenaleivonnaisia ja Katri Helena -leivosta. Osa museoistakin on avoinna: aitan Maiju Lassila -näyttely, Potsilan Potsinäyttely ja pitäjänmuseon keskiaitta. Nymanin talolla on yksi esittelykierros, joka alkaa klo 18. Seuran pöydässä renkituvassa myynnissä paitsi paikallisia kirjoja, kortteja myös käytettyjä ”kovaa” tavaraa. Tervetuloa etsimään täydennystä omaan astiastoon, ostamaan kokonaan ”uusi” astiasto, silitysrauta tai vaikkapa valaisin! Myös Tohmajärvi-viiriä saatavana.

Algot Untola-ilta 6.7.2018

Tule ja tutustu Algot Untolaan! Ilta alkaa draamaopastuksella klo 17 museoalueella, Kirkkotie 14. Kierros kestää n. 20 minuuttia ja maksaa 5 €. Samalla lipulla pääset tutustumaan koko museoalueeseen ja sen näyttelyihin. Renkituvan kahviossa voit juoda kahvit Algot -kukkosen tai Katri Helena -leivoksen kera. FT Irma Tapanisen luento ”Algot Untola ja aikalaiskirjailijat” alkaa klo 18 museoalueen viereisessä musiikkiopistossa, Kirkkotie 16.

Tervetuloa Potsipäiville 25.6.-1.7.2018

Tänä vuonna Potsipäivät järjetetään jo 44. kertaa. Nymanin museoalue on avoinna Potsiviikolla ma-pe klo 12-18, lauantaina klo 10-19 ja su 11-17. Saarion voimalaitosmuseoon voi tutustua la klo 11-15 tai su klo 12-15. Ohjelmasta mainittakoon tiistain Kurkistus kulmille -opastettu kiertoajelu Maiju Lassilan jalanjäljissä -teemalla, torstain lapsille ja lapsenmielisille suunnattu Museomylläkkä, minkä yhteydessä klo 17 avataan Maiju Lassilan juhlavuoden kunniaksi Algot Untola -näyttely sekä perjantaina Maiju Lassilan muistomerkin kukitus klo 14 keskuspuistossa.

Kevään ensimmäiset talkoot pe 18.5. klo 17 alkaen

Tohmajärvi-Seura ja Teatteriyhdistys järjestävät yhteiset talkoot ja kutsuvat mukaan kaikki tohmajärveläiset laittamaan olohuonettamme kesäkuntoon. Samalla pääsette kuulemaan mitä kaikkea tapahtuukaan museoalueella ja teatterilla tänä kesänä. Luvassa isolle joukolle risujen keruuta savotan jäljiltä. Ota mukaan hanskat ja jalkaan mielellään varrelliset kengät. Ja osalle nurkkien ”nuohousta”.
Talkoolaisille tarjolla kahvia ja voileipiä. Tule ja ota ystäväsikin mukaan!

Vuosikokous to 5.4. klo 17.30

Vuosikokokouksen asioita ovat toimintakertomuksen ja tilien hyväksyminen. Kokous pidetään kunnanvirastolla. Tervetuloa!

Tonttupolku  17.12.

Tapahtuma on Nymanin museoalueella (os. Kirkkotie 14) klo 15-16.30 . Polku kiertelee pihapiirissä, joten lämmintä päälle ja taskulamput mukaan! Tarjolla kuumaa juotavaa ja pipareita.

Syyskokous 12.12. klo 18

Syyskokouksessa asioina ovat ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä henkilövalinnat. Paikkana on kunnanvirasto, os. Järnefeltintie 1. Tervetuloa jäsenet ja jäsenyydestä kiinnostuneet!

Hämärätorille 29.9.klo 17-21
Ohjelmallinen toritapahtuma viehättävässä, tunnelmavalaistussa museomiljöössä. Myynnissä kirpparitavaraa, leivonnaisia, syksyn satoakin.
Ohjelmassa mm. musiikkia, poniratsastusta, nallesairaala, hämäräpolku, kauhunurkka, askartelua… Tarjolla myös katukeittiöruokaa, vohveleita.. Kunta kuulostelee kuntalaisten ajatuksia kuntastrategiaan liittyen ym. Renkituvan kahviossa voit herkutella Katri Helena-leivoksilla tai muilla leivonnaisilla. Puodissa on myynnissä paikallisia hengen tuotteita, mm. Saarion kylähistoria, Punaoranssikukkainen puu, Havutar hyvä emäntä ja monia muita kirjoja, Cd-levyjä, koristepossuja, kortteja, tulitikkuja… Uutta on Tohmajärvi-viiri. Tervetuloa kahville ja ostoksille!

Tule mukaan Potsipäivän tapahtumiin!
Tiistaina 27.6. klo 16 on opastettu kiertoajelu ”Kurkistus kulmille”. Lähtö Kirkkoniemestä, kirkon parkkialueelta. Hinta 5 euroa.  Torstaina 29.6. klo 13-17 Nymanin museoalueelle on koko perheen ”Museomylläkkä”. Perjantaina 30.6. klo 14 kukitamme Maiju Lassilan patsaan Potsipuistossa (Järnefeltintie 1) . Puheen pitää fil.tri Kari Sormunen ja sen jälkeen kunnanvirastolla päätoimittaja Jukka Ignatius muistelee nuoruusaikojaan Tohmajärvellä.  Sunnuntaina 2.7. klo 16-19 Kahvi Suakkunoissa Nymanin Renkituvalla muistellaan Nymanin taloa koskevia tarinoita.

Luonnonkukkien päivän retki Piilovaaraan

Teemme yhdessä Keski-Karjalan Luonnonystävien kanssa retken Piilovaaran ukonhattulehtoon 17.6.2017 klo 12-14.  Lähtö Vanhan hautausmaan parkkipaikalta, Kirkkotie 554. Retken jälkeen mahdollisuus kahvitella Pitäjäntuvan kahviossa.

Tule talkoisiin

Museoilla, pihoissa ja puutarhoissa sekä luontopoluilla riittää kunnostettavaa.  Tapahtumissa tarvitaan ”pullanpaistajia” ja muita toimihenkilöitä.  Jos haluat tulla mukaan, otapa yhteyttä puh. 050 363 6154 tai 040 105 4015.

Tohmajärvi-viiri

Tohmajärvi-viiriä on nyt saatavilla.  Viiri sopii 9 metrin lipputankoon ja sen hinta on 60 €. Lisätietoja lassila.ritva@gmail.com, p. 050 363 6154.

Vuosikokous

to 6.4.2017 klo 18  kunnanvirastolla, Järnefeltintie 1. Sääntämääräiset asiat. Tervetuloa!

Hetki kulttuurin ja kahvin parissa  museoissa

Valtakunnallisen tapahtuman osana myös Tohmajärvellä su 8.1.2017 klo 13-15 Nymanin talossa.

Tonttupolku 16.12.

Viime vuoden tonttupolusta tuli – tuiskuisesta säästä huolimatta – kiitosta, joten pannaan uusiksi: tapahtuma on Nymanin talossa ja pihapiirissä perjantaina 16.12.2016 klo 18-19.30. Pihapiirissä voi tutustua monenkirjaviin tonttuihin ja tavata ”oikean” joulupukinkin. Sisällä Nymanin talossa glögi- ja piparitarjoilu (vapaehtoinen maksu) sekä satutuokiot klo 18.15 ja 18.45 (Anna-Maija Luukas kertoo joulusatuja) ja musiikkituokiot klo 18.30 ja 19.00 (Helena Nikkinen). Potsilakin on avoinna.  Taskulamput mukaan! Tervetuloa!

Syyskokouspäätöksiä

Seuran hallitus uusiutui hieman. Erovuoroisista jäsenistä Tommi Pesonen ja Jussi Tikka valittiin uudelleen. Riitta Hakuliselta ja Anna-Maija Luukkaalta vapautuville paikoille valittiin Anne Hirvonen ja Vilho Mikkonen.  Puheenjohtajan vuoden 2017 jatkaa Liisa Laasonen. Toiminnantarkastajina jatkavat Elma Salonen ja Helka Saastamoinen. Vuosijäsenmaksu on 10 euroa ja ainaisjäsenmaksu 30 euroa.

Syyskokousväki oli tyrmistynyt kulttuurihistorillisen, Tohmajärven maamerkkinä tunnetun kunnallistalon purkua koskevista suunnitelmista ja toivoi,  että valtuusto poistaisi kunnanhallituksen esittämän 70.000 euron purkurahan talousarvioesityksestä ja ottaisi talon kohtalon suhteen aikalisän.

Syyskokous 30.11.

Seuran sääntömääräinen syyskokous on ke 30.11.2016 klo 18.30 kunnanvirastolla, Järnefeltintie 1. Tervetuloa!

Hämärätori 30.9.

Ohjelmallinen toritapahtuma tunnelmavalaistulla Nymanin piha-alueella pe 30.9. klo 18-19. Ohjelmassa mm. musiikkia, talutusratsastusta, ongintaa, kummitustarinoita…
Myyntiteltoissa leivonnaisia, syksyn satoa, kirpparitavaraa… Ruokaakin on tarjolla ja makkaran paistoa nuotiolla (mikäli sää sallii). Renkituvassa on kahvio, josta voi ostaa myös paikallisia hengentuotteita ja tulitikkuja viemisiksi. Tervetuloa! Lisätietoja 040 105 4015/Laasonen.

Jäikö Potsinäyttelyt katsomatta?

Vielä ehdit tutustua museoihin. Jatkoimme aukioloaikoja.

Tule talkoisiin

Museoilla riittää kunnostettavaa. Pihoja ja puutarhaakin pitäsi hoitaa, luontopoluillakin on vielä paranettavaa. Tapahtumissa tarvitaan ”pullanpaistajia” jne.  Jos haluat tulla mukaan, otapa yhteyttä puh. 050 363 6154 tai 040 105 4015.

Potsipäivät 28.6.-4.7. 

Tule tapaamaan tuttuja ja nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta. Museoalueellakin tapahtuu: torstaina avataan klo 17 Potsinäyttely ja sunnuntaina klo 12-14 vietetään toimintapäivää, jossa luvassa mm. musiikki, pelejä ja Yrjö Tolvasen ”historiakatsauksia”. Perjantaina on perinteinen Potsipäivien ”avajaisseremonia”, kukkien lasku kirj. Maiju Lassilan muistomerkillä. Tänä vuonna puheen pitää kunnanjohtaja Olli Riikonen. Tervetuloa Potsipäiville!

Vuosikokous 6.4.

Seuran vuosikokous on ke 6.4. 2016 klo 18 kunnanvirastotalolla, os. Järnefeltintie 1. Sääntömääräiset asiat. Lisäksi juhlien muistelua kuvien kera. Tervetuloa!

Kiitokset

Seuran 60-vuotisjuhlat vietettiin kotoisan juhlavasti. Juhlassa muistettiin pitkään seuran toiminnassa mukana olleita, joista Veijo Saloheimo on lähes perustajajäsen. Muut muistetut olivat: Kerttu ja Teuvo Eronen, Erkki Lassila,  Aapo Ahponen, Helge Rummukainen, Leo Parikka, Juhani Ikonen, Alpo Ikonen, Matti Laasonen, Anna-Maija Luukas, Ritva Lassila ja Juhani Mäkinen.

Kiitokset kaikille juhlaamme läsnäolollaan kunnioittaneille, ohjelman esittäjille ja muille järjestäjille. Kiitokset muistamisista!

Juhlassa esitetty historiikki.

Tohmajärvi-Seura 60 vuotta

Tohmajärvi-Seura ry on perustettu 1955. Pidämme 60-vuotisjuhlat su 14.2.2016 seurakuntakeskuksessa. Juhlat alkavat kahvitarjoilulla ja tervehdysten vastaanotolla klo 12.00 Ohjelmaosuus alkaa klo 13.00. Tervetuloa!

Ohjelma

Laulu Tohmajärvelle, Teuvo Latvala
Tervehdyspuhe, Anna-Maija Luukas
Musiikkia, kanteleryhmä Kikatus
Juhlapuhe, Tuomo Eronen
Musiikkia, Helena Nikkinen
Lausuntaa, Riitta Hakulinen
Seuran historiikki, Liisa Laasonen
Muistamiset
Vapaa sana
Karjalaisten laulu

Mahdolliset muistamiset museotoiminnan tukemiseksi tilille FI26 5153 6640 0060 12.

Tonttupolku 18.12.2015

Tonttupolun arpajaisten päävoiton, Tohmajärven historia -kirjan voitti Jesse Mikkonen. Onnea hänelle ja muille pienempiä voittoja voittaneille!

Museot ja kahvio avoinna

Satoi tai paistoi – museoissa on mukavaa. Milloin lienet viimeksi käynyt Tohmajärven mainioissa museoissa? Tule ja tuo vieraasikin – uskon, että yllätyt positiivisesti. Museoiden aukioloajat näet tästä.

Tule talkoisiin

Kokoonnumme kesäkautena lähes joka viikko talkoisiin museoalueelle. Jos haluat tulla mukaan, otapa yhteyttä puh. 050 363 6154 tai 040 105 4015.

Omat sivut

Sivut julkaistiin 18.1.2015. Sivuja työstetään pikkuhiljaa.