headerkuva

Tohmajärven paikkoja Tulitikkuja lainamassa –teoksessa

Maiju Lassilan pääteos Tulitikkuja lainaamassa sijoittuu Tohmajärvelle. Näin voidaan sanoa, sillä tarinassa mainitaan puolensataa paikannimeä, jotka sijoittuvat Tohmajärvelle ja sen lähikuntiin.

Teoksessa Ihalaisen ja Vatasen kotipitäjä mainitaan Liperiksi, mutta tutkijat ovat arvelleet tämän ”liperöinnin” johtuneen siitä, että Lassila on halunnut eksyttää lukijat hänen itsensä jäljiltä. Monia kirjoittajanimiä käyttänyt Untola halusi salata henkilöllisyytensä.

Päähenkilön Antti Ihalaisen talo sijaitsee Murroilla, samoilla saloilla, jossa kirjailija itse renkinä ollessaan kävi töitä tekemässä.

Tohmajärven paikannimistä teoksessa mainitaan mm. Kutsu, Lempaankoski, Peijonniemi, Luosovaara, Vanhapiha, Musko, Jouhkola, Littilä, Lahdenperä, Akkala, Niirala, Petrovaara, Uusikylä ja Tikkala.

Tarina kertoo myös kuuluisuutta saaneista Onkamon mujeista ja Tujuliinin kaupasta, jolle Kemiessä on ollut esikuvansa.

Hamarinlampeen muisteltiin uponneen Koiviston hevosen. Mokinlammesta on puhuttu aikanaan myös Hamarinlampena läheisen Hamarin tilan mukaan (nykyisellä Rauman tilalla asui ennen Hammareita). Tilalla asui myös Juho Koivisto, joka toimi Algot Tietäväisen kansakoulun opettajana.

 

Takaisin Maiju Lassila-sivulle..

Museot palvelevat vierailevia ryhmiä myös talviaikana. Sovi käynnistä etukäteen puh. 050 363 6154/Tohmajärvi-Seura tai 0400 626 875/Laasonen.

Kesä 10.6. – 9.8.2020:

Nymanin alue: ti-pe klo 12 – 18  ja la-su klo 12 – 16

Saarion voimalaitosmuseo: heinäkuussa lauantaisin klo 12 – 16

Seuran toiminnasta tiedotetaan myös seuran Facebook -sivustolla:

Tervetuloa!
Tohmajärvi-seura