headerkuva

Maiju Lassila Tohmajärven nimistössä

Kirjailija Maiju Lassilan vaikutus ja arvostus näkyy monella tapaa hänen syntymäpitäjänsä Tohmajärven nykyelämässä ja varsinkin nimistössä. Seuraavassa merkittävimmin näkyviä nimiä:

Tohmajärven pitäjäjuhlaa Potsipäiviä on vietetty 1970-luvulta lähtien kesä-heinäkuun vaihteessa. Entisiä ja nykyisiä tohmajärveläisiä kokoava juhla on saanut nimensä Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa tarinaa juoksuttavan sianporsaan, potsin, mukaan. Juhla alkaa Keskuspuistossa sijaitsevan Maiju Lassilan patsaan kukittamisella ja Lassila-aiheisen juhlapuheen pitämisellä.

Tohmajärven koulukeskuksen yläkoulu on nimetty Tietäväisen kouluksi Lassila-kirjailijanimellä tunnetun Algot Untolan alkuperäisen sukunimen mukaan. Tietäväisen talonpoikaissukua on ollut Tohmajärvellä 1700-luvulta lähtien.

Koulukeskuksen lukiorakennuksessa sijaitseva auditorio on nimetty Maiju Lassila –saliksi.

Maiju Lassilan tie on entisen Kiteelle johtavan maantien alkuosa aivan Kemien keskustassa. Tien varrella Algoth Tietäväinen toimi nuoruusvuosina kummisetänsä Simo Talluksen tilalla renkinä.

Kemien tiennimistä Renginpolku, Piianpolku ja Susonpolku ovat saaneet innoituksen Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -teoksesta.

Myös Takkunurmentien ajatukselliset jäljet johtavat Tulitikkuihin, jossa kotoaan Murroilta lähtevä Antti Ihalainen pysähtyy Takkunurmen kohdalla ihailemaan mahtavaa petäjää.

V. 2012 valmistuneessa uudessa asemakaavassa on Postilan mäen uuden omakotitaloalueen teiden nimiksi vahvistettu Manassentie ja Lumperintie. Manasse Jäppinen on Lassilan kirjoittama lapsitarina. Satamajätkä Jönni Lumperi puolestaan seikkailee Lassilan Kuolleista herännyt –teoksessa.

Takaisin Maiju Lassila-sivulle..

Yhteystiedot: puh. 050 363 6154/Tohmajärvi-Seura tai 0400 626 875/Laasonen.

Kesä 10.6. – 9.8.2020:

Nymanin alue ja Saarion voimalaitosmuseo: Kesän 2020 mahdolliset aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin

Seuran toiminnasta tiedotetaan myös seuran Facebook -sivustolla:

Tervetuloa!
Tohmajärvi-seura