headerkuva

Museot

Nymanin talo ja Apteekkimuseo

Nymanin talo on apteekkari Karl Johan Nymanin perheensä kodiksi ja apteekiksi vuonna 1874 Kotolan tilan maille valmistunut talo, joka nykyisin on koti- ja apteekkimuseona. Talossa on vuosisadan takaista säätyläiskodin tunnelmaa.

Talon toisessa päässä toimi Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki. Alkuperäiseen apteekkihuoneeseen on perustettu Apteekkimuseo, josta löytyy mm. alkuperäiset lääkelokerikot, vaakoja, lääkepulloja ja pillerilauta.

Pihapiirissä on lisäksi aitta, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kunnostetussa Renkituvassa toimii kesäkahvila ja puoti. Talon viehättävässä puutarhassa voi virkistyä ja ihailla monia erilaisia omenapuulajeja ja perennoja.

Nymanin talossa on vuosittain osittain vaihtuva Erikoisia esineitä talon kätköistä -näyttely.

Lue lisää...

Pitäjänmuseo ja ulkomuseoalue

Tohmajärven ulkomuseoalue alkoi muotoutua nykyiselle paikalle Nymanin talon Kotolan tilan maille 1980-luvun lopulla. Tohmajärvi-Seura on talkoovoimin pystyttänyt alueelle eri puolilta Tohmajärveä hankittuja vanhoja rakennuksia. Vuosina 1987 ja 1988 ulkomuseoalueelle siirrettiin Tohmajärven ainoa säilynyt tuulimylly Onkamosta, kirjailija Maiju Lassilan kotitilan aitta Peijonniemestä ja pikkuaitta Risteestä.

Varsinaisena pitäjänmuseona toimii ”Karjalan kuningas” Gabriel Walleniuksen Jouhkolan hoviin 1700-luvun lopulla rakennuttama vaunuliiteriaitta. Pitäjänmuseon aitoissa on esillä mm. naisten ja miesten käsityövälineistöä, maanviljelyyn ja taloustöihin liittyvää esineistöä

Lue lisää..

Saarion voimalaitosmuseo

Saarion voimalaitosmuseossa on Suomen – ellei peräti koko Euroopan – vanhin alkuperäisenä säilynyt vesivoimalaitoksen koneistus. Voimalaitosmuseo on ainoa laatuaan Itä-Suomessa.

Saarion voimalassa ovat yhä paikallaan alkuperäiset kolme generaattoria, mittaritaulut sekä katkaisijahuone sähkölaitteineen. Voimalaitoksen ulkopuolella on nähtävänä vanhat patorakenteet, osa vesikanavaa, turbiinitunneli ja turbiini sekä uusi kauko-ohjattu voimalaitos.

Voimalaitos valmistui v. 1908 ja v. 1989 Tohmajärvi-Seura osti sen ja kunnosti museoksi yhteistyössä Saarion kyläyhdistyksen kanssa.

Lue lisää..

Kaurilan koulumuseo

Kaurilan koulumuseossa voi kokea menneiden aikojen koulunkäynnin tunnelmaa. Voit istahtaa yli sata vuotta vanhaan pulpettiin ja katsella opetuskarttoja ja arvokkaita kuvatauluja. Esille on laitettu perinteisiä koulussa tehtyjä tekstiilitöitä. Näyttelyyn kuuluu myös koulun entisen oppilaan Siiri ”Äitee” Rantasen lahjoittamia hiihtouran aikaisia välineitä.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa koululla oli Linnoitus Patteristo 5:n komentopaikka. Koulu toimi siirtoväen majoitustiloina sekä sotasairaalana. Näistä ajoista muistona on lottapukuja ym.sota-ajan esineitä.

Koulumuseon ylläpidosta vastaa Kaurila-Muskon kyläyhdistys

Lue lisää..

Värtsilän myllymuseo

Värtsilän myllymuseo sijaitsee kunnan omistamassa, 1900-luvun alkupuolella rakennetussa myllyssä. Museo on perustettu 1978. Värtsilän mylly on ollut toiminnassa aina 1980-luvulle asti.

Museossa on esillä myllytoimintaan liittyviä esineitä sekä erilaisia työvälineitä ja talousesineitä. Museokokoelman erikoisuutena ovat vuosina 1910-1937 toimineen Värtsilän Työväenyhdistyksen torvisoittokunnan soittimet. Nähtävillä myös myllyn koneisto, joka on uusittu vuonna 1939.

Museotoiminnasta vastaa Värtsilän kotiseutuyhdistys ry.

Lue lisää..

 

Tohmajärven museoalue

Katri Helenan raitti, Kirkkotie 14

Avoinna 9.6.-8.8. (ei 25.-27.6.)
ti-pe klo 12-18 ja la-su 12-16
ryhmille varauksesta syyskuun loppuun

Museoalueen lippu 5 €. Alle 16 v. ilmaiseksi. Ryhmät sopimuksen mukaan.
Lisätietoja: info@tohmajarviseura.fi, puh.050 363 6154, www.tohmajarviseura.fi

 

Saarion Voimalaitosmuseo

Voimalaitostie 24, Saario, Tohmajärvi

Avoinna heinäkuussa la klo 12-15 (ei 31.7). Pääsymaksu 2 €/hlö.

Muulloin pienryhmille tilauksesta, p. 050 363 6154, 0400 626 875, info@tohmajarviseura.fi. Pääsymaksu 20 € + 1 €/hlö. Lapset ilmaiseksi.

Avaa tapahtumakalenteri

Seuran toiminnasta tiedotetaan myös seuran Facebook -sivustolla:

Tervetuloa!
Tohmajärvi-seura