headerkuva

Nymanin talo & apteekkimuseo

Sijainti: Tohmajärven keskustassa, Kemiessä Katri Helenan raitin varrella, os. Kirkkokatu 14

Venäjän keisari Aleksanteri II antoi vuonna 1860 apteekin perustamisluvan Tohmajärvelle Joensuu-Sortavalan postitien varrelle. Ensimmäinen apteekkari oli Abraham Ringvall. Nyman haki ja sai keisarilta Tohmajärven apteekkioikeuskirjan 27.3.1866. Ensimmäisen apteekkirakennuksen palettua apteekki toimi ns. Malisen talossa, joka nykyään on yksityisomistuksessa. Apteekin sijainti ei kuitenkaan tyydyttänyt apteekkaria ja hän alkoi rakennuttaa uutta apteekkitaloa nykyiselle paikalle. Talon toisessa päässä sijaitsi apteekki ja toinen pää oli apteekkarin asuntona.

Apteekkari Nyman harjoitti aikansa tavan mukaisesti myös maanviljelystä ja karjanhoitoa. Hänen omistuksessaan oli Kotolan tilan lisäksi lähellä sijaitseva Postilan tila. Navetta ja sauna on purettu pois.

Apteekkari Nyman syntyi v.1842 ja kuoli 71-vuotiaana v.1913. Ensimmäisestä avioliitosta Amalia Snäckendahlin kanssa syntyi kaksi poikaa, joista toinen kuoli puolivuotiaana. Ensimmäisen vaimon kuoltua apteekkari Nyman avioitui Pälkjärven Raivolan hovin tyttären Emma Maria Hendusen kanssa. Emma Maria oli apteekkaria 15 vuotta nuorempi ja synnytti yhdeksän lasta, joista kolme kuoli pienenä. Lapsista Vivi-Maria ja Erik Johannes suuntautuivat isänsä jalanjäljille. Vivi-Maria oli Suomen toinen naisapteekkari ja Erik oli farmaseutti.

Nymanin taloa asutti vuodesta 1944 lähtien apteekkarin nuorin poika, majuri Harry Nyman laulajatarvaimonsa Solveig Ström-Nymanin kanssa. Avioliitto oli lapseton. Harry kuoli v. 1978 ja v. 1980 kunta osti majurin leskeltä Kotolan tilan rakennuksineen. Kaupan mukana kunnalle siirtyi myös talon arvokas kalusto ja lukuisa määrä erilaista muuta irtainta. Kunta peruskorjasi rakennuksen ja entisöi jonkin verran huonekaluja.

Tohmajärvi-Seura hallinnoi Nymanin koti- ja apteekkimuseota kunnan kanssa tehdyn hallintaoikeussopimuksen perusteella.

Nymanin talon ja apteekkimuseon näyttely