headerkuva

Perustoiminta

Seuran perustoiminta

Tohmajärvi-Seuran toiminnan päätarkoitus on osallistua kotiseudun kaikinpuoliseen kehittämiseen paikalliset erityispiirteet huomioon ottaen. Seura edistää kotiseudun perinteiden, historian ja nykypäivän tallentamista sekä luonnon- ja kulttuuriympäristön vaalimista.
Pitäjäseuran tavoitteena on lisätä kotiseututietoutta ja pitää yllä kotiseutuhenkeä. Pyrkimys on, että sekä täällä asuvat että vierailijat viihtyisivät Tohmajärvellä. Vuonna 1955 perustetun Tohmajärvi-Seuran toiminta on painottunut museoiden ylläpitämiseen. Museoissa onkin, mitä esitellä. Nymanin talossa on ainutlaatuinen kokonaisuus säätyläiselämää ja vanhan ajan apteekkitoimintaa. Saarion voimalaitosmuseolla voi puolestaan tutustua Suomen vanhimpaan alkuperäisenä säilyneeseen vesivoimalan koneistukseen.
Seura tallentaa myös kirjallista, suullista ja kuvallista perinnettä Tohmajärvellä. Seuran arkistoissa on useamman vanhan tohmajärveläisen haastatteluita. Viime vuosina on koottu talteen vanhoja valokuvia, erityisesti vanhoista rakennuksista. Vireillä on myös tohmajärveläisten sanontojen tallentaminen.

Talkoot

Tohmajärvi-Seurassa on elänyt vahva talkoohenki kautta vuosikymmenten. Museorakennuksia ei olisi saatu pystyyn, näyttelyitä järjestettyä, luontopolkua kunnostettua ja kahvilatoimintaa pyöritettyä ilman talkoolaisia.
Suurimpia voimanponnistuksia on vaatinut ulkomuseoalueen neljän rakennuksen siirtäminen nykyisille paikoilleen 1980-luvun lopussa. Myös Saarion voimalaitosmuseon kuntoon saaminen 1990-luvun alussa vei lukemattomia talkootunteja sekä seuralaisilta että Saarion kyläyhdistyksen väeltä.
Historiaa ja kulttuuria syntyy ja säilyy yhdessä tekemällä. Talkoolaisten arvokasta työpanosta kaivataan tulevaisuudessakin, jotta saamme säilytettyä tohmajärveläistä kulttuuria jälkipolvien ihmeteltäväksi ja ihasteltavaksi!

Lue lisää talkoista…

Luontotoiminta

Tohmajärvi-Seuran toimintaan on sen perustamisesta alkaen kuulunut myös luontoarvojen ja kulttuuriympäristön vaaliminen. Tämä tehtävä on korostunut entisestään, kun Tohmajärven-Värtsilän Luonnonystävät ry:n toiminta lakkasi v. 2007 ja sen vastuulla olleita toimintoja siirtyi pitäjäseuran hoidettavaksi.
Vuosina 2012-2014 Tohmajärvi-Seura kunnosti Leader+ -rahoituksen turvin Kemien luontopolkua. Talkoolaiset raivasivat polulle uusia reittejä, rakensivat pitkospuita ja laativat uusia opastauluja. Tohmajärven kuuluisia vaara- ja lehtomaisemia hienosti esiintuova uudistunut polku on nyt hyvässä kunnossa. Seura on myös kunnostanut Aconitum-kierrosta, joka nimensä mukaisesti kulkee Piilovaaran ukonhattulehdon kautta.