headerkuva

Tohmajärven paikkoja Tulitikkuja lainamassa –teoksessa

Maiju Lassilan pääteos Tulitikkuja lainaamassa sijoittuu Tohmajärvelle. Näin voidaan sanoa, sillä tarinassa mainitaan puolensataa paikannimeä, jotka sijoittuvat Tohmajärvelle ja sen lähikuntiin.

Teoksessa Ihalaisen ja Vatasen kotipitäjä mainitaan Liperiksi, mutta tutkijat ovat arvelleet tämän ”liperöinnin” johtuneen siitä, että Lassila on halunnut eksyttää lukijat hänen itsensä jäljiltä. Monia kirjoittajanimiä käyttänyt Untola halusi salata henkilöllisyytensä.

Päähenkilön Antti Ihalaisen talo sijaitsee Murroilla, samoilla saloilla, jossa kirjailija itse renkinä ollessaan kävi töitä tekemässä.

Tohmajärven paikannimistä teoksessa mainitaan mm. Kutsu, Lempaankoski, Peijonniemi, Luosovaara, Vanhapiha, Musko, Jouhkola, Littilä, Lahdenperä, Akkala, Niirala, Petrovaara, Uusikylä ja Tikkala.

Tarina kertoo myös kuuluisuutta saaneista Onkamon mujeista ja Tujuliinin kaupasta, jolle Kemiessä on ollut esikuvansa.

Hamarinlampeen muisteltiin uponneen Koiviston hevosen. Mokinlammesta on puhuttu aikanaan myös Hamarinlampena läheisen Hamarin tilan mukaan (nykyisellä Rauman tilalla asui ennen Hammareita). Tilalla asui myös Juho Koivisto, joka toimi Algot Tietäväisen kansakoulun opettajana.

 

Takaisin Maiju Lassila-sivulle..

Seuran kevätkokous to 28.4.2021 klo 18 kunnanvirastolla

Museot avoinna pienryhmille myös sopimuksesta, tiedustelut 050 363 6154 tai info@tohmajarviseura.fi

Kesä 2021:

Nymanin koti- ja apteekkimuseo, Renkituvan kahvio ja ulkomuseoalue ovat avoinna seuraavasti:

Potsiviikolla

Heinäkuussa ja tapahtumapäivinä 

Elokuussa

Muina aikoina museoalue, Renkituvan esteetön WC ja pihakalusteet ovat kävijöiden käytössä alueella toimivan Meijän kammarin aukioloaikoina päivittäin klo 11-19.

Saarion voimalaitosmuseo, avoinna tilauksesta.

Seuran toiminnasta tiedotetaan myös seuran Facebook -sivustolla:

Tervetuloa!
Tohmajärvi-seura

What do you want to do ?

New mail